tirsdag den 13. maj 2008

Den sociale arv skal brydes - før fødslen!

Konservative fritænkere mener kommunen bør investere mere i, at børn, der vokser op i udsatte familier, hjælpes så tidligt som muligt, gerne allerede under graviditeten. Det er et spørgsmål om livskvalitet og om at give børnene en chance i livet. Og så er det iøvrigt også en god, men langsigtet investering for samfundet, som sparer mange millioner

På et møde med Konservative fritænkere 13. maj slog Erling "Skipper" (K) fast, at sundhedsplejersker tit meget præcist kan forudsige børns fremtidige placering på samfundsstigen på forhånd, blot ud fra kendskabet til forældrene og deres sociale situation. 

Dét er baggrunden for, at Helsingør for ca. 4 år siden startede det banebrydende Projekt Kvantespring som forstærkede indsatsen over for de svagest stillede forældre, især unge enlige mødre og flygtningefamilier. Ordningen indebærer hyppige besøg og støtte fra sundhedsplejersker allerede før fødslen og indtil barnet starter i vuggestue, sådan at familierne bedre takler at blive forældre.

Projekt Kvantespring er efter De Konservative fritænkeres opfattelse udtryk for den rigtige tankegang, når det gælder om at bryde den negative sociale arv, som kommer af at nogle børn vokser op under så dårlige vilkår, at de mister motiveringen til skole og lektier - og senere ungdomsuddannelse og job. Og netop manglen på uddannelse, besegler som regel et liv i kronisk trange kår for den enkelte.

Nogle mener, at flere tvangsfjernelser er vejen frem til at bryde den negative sociale arv, men der glemmer man, at i Danmark er der allerede ca. 14.000 børn anbragt uden for hjemmet – én procent af alle børn og iøvrigt dobbelt så stor en andel som i vore nordiske nabolande! Tvangsfjernelser kan være nødvendige, men sker tit så sent, at skaden allerede er sket. De første år i børns liv er afgørende, og det er derfor bedre som i Projekt Kvantespring at støtte familierne og forebygge problemerne, sådan at børnene får en chance for at komme ud af den onde spiral, hvor børn af udsatte selv ender som udsatte. 


Det er et konservativt menneskesyn, at alle skal have lige chancer i livet. Det er et spørgsmål om moral. Men det er også en langsigtet investering, for et menneske uden uddannelse og job livet igennem koster samfundet millioner ved et liv på overførselsindkomst, måske i fængsel , måske ved større træk på sundhedssektoren osv. De Konservative mener, dette må danne basis for større kommunale investeringer i netop den helt tidlige forebyggelse.

Målet er at nære "Danish dream", at alle får chancen for at kæmpe sig op fra dårlige kår til bedre kår.

De konservative fritænkere efterlyser iøvrigt mere forskning i den negative sociale arv og i, hvorfor enkelte såkaldte "mønsterbrydere" mod alle odds alligevel klarer sig godt. Kunne man finde midler til at belyse netop dette problem her i Helsingør?

Ingen kommentarer: