søndag den 6. april 2008

En by i provinsen? Ikke Helsingør!

Konservative fritænkere vil gøre op med Helsingørs selvtilstrækkelighed og åbne kommunen op for nye impulser - vi skal være ”Det hotte sted” i Nordsjælland.

”Byen har fantastiske omgivelser,” udtalte Ulrik Finnemann, administrerende direktør, Hotel Marienlyst, på det fjerde Fritænker-møde mellem 15 Helsingør-borgere, der torsdag aften mødtes til debat om erhvervspolitikken i Helsingør, ”men den er ekstrem provinsiel. Helsingør har mistet sit momentum – den er som Marienlyst var for 3 år siden, gået i stå som en gammel dame!”
Gammel dame med nyt momentum

Betragtningen fremkom efter at borgmester Per Tærsbøl (K) havde givet en kort indledning til aftenens fritænker emne: Helsingørs erhvervspolitik.

Men der er inspiration at hente hos nogle af kommunens succesfulde nabobyer. Som Jesper Elling, grundlægger af det succesfulde Coaching Company, udtalte: ”Hvornår slipper vi Helsingør som den provinsielle by den er, og løfter den? Hvorfor ikke gøre byen til en nordlig udgave af Rungsted – Helsingør skal være det lækreste sted i landet, lad os f.eks. få flere caféer og restauranter til byen med en høj standard.”

Der blev også peget på byer som Hillerød og Slagelse som eksempler på byer der arbejder målrettet med at få en tidssvarende infrastruktur på plads og derigennem tiltrække nyt handels- og erhvervsliv. Men dér har Helsingør ikke gjort det godt nok: "Byen er helt lukket efter klokken 18:30. Logistikken i byen er ikke i orden!" påpegede Advokat Ken Torpe Christoffersen.

Der var blandt Fritænkerne generel enighed om at kommunens infrastruktur trænger til et gevaldigt løft som en forudsætning for en mere ambitiøs udvikling af hele kommunen og specielt Helsingør by. På sigt skal kommunen arbejde på at få en tunnel til Sverige, var holdningen på mødet. Det gamle problem med manglende parkeringspladser trænger sig også voldsomt på og er blevet akut med igangsættelsen af Kulturværftet.

Ole Konstantyner pegede på at det burde være rimeligt nemt at få tiltrukket kreative erhverv til kommunen med de værdier kommunen kan byde på, men det kræver en meget bedre markedsføring (branding) end den der finder sted.

For at ændre på tingenes tilstand er det nødvendigt med en effektiv sagsbehandling fra kommunens side overfor virksomheder med interesse for at etablere sig. En kommunal holdningsændring er påkrævet, så man servicerer virksomheder og private der ønsker at bygge og ikke som det er manges opfattelse i dag: At man nærmest er til besvær. Jesper Laumann havde et nytænkende forslag her: "Teknisk forvaltning burde udliciteres. Investeringer mistes i dag pga. af dårlig sagsbehandling."

Arne Kaae foreslog at man som alternativ skulle lave en handlingsplan for Teknisk Forvaltning, der indenfor 3 år fik bragt Forvaltningen op mellem de 5 bedst performende Tekniske Forvaltninger i Danmark, og ikke som nu hvor den er en bundskraber. En top-performende Teknisk Forvaltning er hovednøglen til succes.

Konklusionen på mødet - at Helsingør er et godt sted at bo, at Helsingør har en enestående chance for at skabe en by i særklasse, men vi skal slippe værfts-nostalgien og tænke nyt og anderledes. Vi skal også arbejde på, at kommunen kan blive bedre ved at investere i et gennemgribende kommunalt serviceeftersyn.

v/ Arne og Kristian, baseret på noter af Søren - tak, Søren.

Ingen kommentarer: